Hiilidioksidi – työkalu ruokahävikin vähentämiseen

Vähäpäästöisten ainesosien käyttö ja innovatiiviset pakkausratkaisut ovat kaksi keskeistä tekijää kestävän kehityksen ruoka- ja juomatuotannossa. Linden hiilidioksidilla ei ole vain pienempi ilmastovaikutus, vaan se voi myös pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä ja vähentää ruokahävikkiä.

Peter Jansson

Ruokahävikki vaikuttaa voimakkaasti ilmastoon ja ympäristöön, ja sillä on myös taloudellisia seurauksia. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan jopa kolmannes maailmanlaajuisesti tuotetusta ruoasta joko menetetään tai se päätyy roskiin.

”Ratkaisujen löytäminen ruokahävikkiin on äärimmäisen tärkeää mutta myös jättimäinen haaste”, sanoo Louise Ungerth, elintarvikehävikkiin erikoistunut elintarvikeanalyytikko.

”Maailman väkiluku kasvaa, ja meidän on käytettävä kaikki tuotettu ruoka sen sijaan, että tuhlaamme kolmanneksen siitä maailmanlaajuisesti. On erittäin tärkeää löytää innovaatioita jätteen syntymisen ehkäisemiseksi niin tuotannossa kuin kuluttajienkin toimesta.”

”Jos emme onnistu vähentämään ruokahävikkiä, emme pysty käsittelemään ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden haasteita. Ruokahävikki täytyy puolittaa vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän ilmastotavoitteen mukaisesti”, hän jatkaa.

Innovatiivisia ratkaisuja vaaditaan riippumatta siitä, missä ruokaketjun vaiheessa jätettä syntyy. Yksi alue, jolla voidaan vielä tehdä paljon, on elintarvikepakkaukset. Hyvä pakkaus varmistaa ruoan laadun, pidentää tuotteen säilyvyyttä sekä parantaa elintarviketurvallisuutta.

Uusien tapojen löytäminen kestävään kehitykseen ei ole painopiste vain elintarvike- ja juomateollisuudessa, vaan myös tämän päivän tietoisten kuluttajien prioriteetti.

Ruuan tulevaisuuden trendit

Elintarvikeanalyytikko Louise Ungerth uskoo, että ilmastonmuutoksen ehkäiseminen kulkee käsi kädessä tuotekehityksen kanssa ja että tulevaisuudessa yhteistyö pienten innovatiivisten keskusten, start-up-yritysten ja suurten elintarvikeyritysten välillä lisääntyy.

Louise Ungerth listaa viisi seikkaa, joiden uskoo näkyvän lähitulevaisuudessa:

  • Terveellisiä juomia ja hyvinvointiruokaa
    ”Nykyään kuluttajat ovat hyvin terveystietoisia. Näemme yhä enemmän alkoholittomia vaihtoehtoja viinille ja liköörille, sokerittomia juomia ja ruokia, jotka auttavat meitä voimaan paremmin. Meneillään on tutkimusta ruoasta, joka voi suojata sydäntä, auttaa meitä suoriutumaan paremmin ja stimuloida kognitiivisia kykyjämme."

  • Kasvipohjainen on tullut jäädäkseen
    “Uusia ja parempia vegaani- ja kasvisvaihtoehtoja kehitetään edelleen, esimerkiksi kilpailijoita perinteisille maitotuotteille. Kaurasta tehdyn vegaanimaidon suuren menestyksen jälkeen tulee proteiinipitoisista herneistä valmistettu maito. Näemme todennäköisesti myös suuremman valikoiman vegaanisia juustoja. Tarve saada lisää ja parempia kasvipohjaisia vaihtoehtoja ei lisäänny vain kuluttajien vaatimuksista, vaan se on myös erittäin kiinnostava investointikohde.”

  • Viljellyt proteiinit
    “On keskusteltu jo jonkin aikaa eläinsoluista viljellystä lihasta, kalasta ja äyriäisistä. Mutta ovatko kuluttajat niihin valmiita?”

  • Älykkäät pakkaukset ja elintarviketekniikka
    “Toivon, että näemme enemmän pieniin ja yhden henkilön kotitalouksiin soveltuvia pakkauksia ilman korkeampaa kilohintaa ruokahävikin vähentämiseksi. Tekniikka ja data voivat myös olla tehokkaita työkaluja ruokahävikkiä vastaan. Esimerkiksi sovellukset, jotka varoittavat ruokakaupan henkilökuntaa, että tuote on lähellä parasta ennen -päiväystä, jolloin se voidaan myydä loppuun sen sijaan, että se menisi hävikkiin.”

  • Paikallisesti tuotettua ruokaa
    “Kiinnostus paikallisesti tuotettua ruokaa kohtaan oli suurta jo ennen pandemiaa ja uskon, että tämä trendi vain jatkaa kasvuaan noususuhdanteessa. Esimerkiksi digitaaliset ratkaisut, joilla voidaan yhdistää loppukuluttajat tuottajaan, kuten maanviljelijöihin, väliportaiden vähentämiseksi.”

Hiilidioksidista paljon hyötyä elintarviketeollisuudessa

Linden elintarvikepakkauksiin tarjoama hiilidioksidi tulee luonnon omasta kierrosta, esimerkiksi vehnään perustuvasta bioetanolin tuotannosta ja kierrätetyistä leipomotuotteista. Sitä voidaan käyttää elintarvikkeiden suojakaasupakkauksissa (Modified Atmosphere Packaging, MAP).

”Tämän kaasun käyttö elintarvikepakkauksissa pidentää elintarvikkeiden säilyvyyttä, mikä puolestaan auttaa vähentämään ruokahävikkiä”, sanoo Linden elintarvikesegmentin johtaja Peter Jansson.

MAP-menetelmä estää mikro-organismien kasvun ilman lisäsäilöntäaineita. Kiinteässä muodossa se on kuivajäätä, joka auttaa suojaamaan elintarvikkeita kuljetuksen aikana sekä parantaa jäähdytettyjen ja pakastettujen elintarvikkeiden laatua.

”Matalassa alle -78°C:n lämpötilassa kiinteällä tai nesteytetyllä hiilidioksidilla voidaan esimerkiksi jäähdyttää tai pakastaa ainesosat hyvin nopeasti, mikä puolestaan voi lyhentää toimitusaikoja ja parantaa laatua tuotannosta toimitukseen”, Peter Jansson sanoo. 

”Tämä tekniikka takaa myös tuotteen korkean laadun, kunnes se saavuttaa lopullisen määränpäänsä, esimerkiksi rakenteen ja ulkonäön suhteen”, hän jatkaa ja lisää, että toinen etu jakeluketjussa on pidempi säilyvyys.

Luonnonkierrosta peräisin olevan hiilidioksidin käyttö, joka on tässä tapauksessa uutettu vehnän sivutuotteista tai kierrätetystä tärkkelysrikkaasta ylijäämästä, on esimerkki siitä, kuinka teollisuudenalat voivat tehdä yhteistyötä parantaakseen luonnonvarojen käyttöä.

”Tällä tavalla hiilidioksidia voidaan käyttää arvokkaana tuotteena sen sijaan, että se vapautuisi suoraan ilmakehään”, Peter Jansson sanoo. “Luonnollista hiilidioksidiamme voidaan käyttää myös kasvihuoneviljelyssä ja se antaa hiilihapollisiin juomiin kirpeän ja raikkaan maun.”

Erilaisten käymisprosessien sivutuotteena syntyvä hiilidioksidi on osa luonnollista ilmakehän kiertokulkua, eikä se vaikuta kasvihuoneilmiöön.

Linden hiilidioksidi tuotetaan erilaisten käymisprosessien sivutuotteena ja se on osa luonnollista ilmakehän kiertokulkua, joka ei vaikuta kasvihuoneilmiöön. Kaasua käytetään prosesseissa, joita näemme päivittäin:

  • Hiilihapotetuissa juomissa, joissa hiilidioksidi pidentää juomien myyntiaikaa ja antaa niille raikkaan ja kirpeän maun
  • Elintarvikkeiden jäähdytyksessä
  • Juomaveden puhdistuksessa, jossa se vähentää syövyttävyyttä
  • Kasvihuoneissa, missä se lisää vihannesten kasvuvauhtia
  • Jäteveden neutralisoinnissa ennen sen päästämistä ympäristöön
  • Kuivajään muodossa oleva hiilidioksidi on hyvin tehokas ja monipuolinen jäähdytysaine. Tuotteiden jäähdytykseen ja tuoreena pitämiseen ei tarvita lisäenergiaa
  • Suojakaasuna teräksen hitsauksessa ja laserleikkausprosesseissa
  • Teollisissa elintarvikeprosesseissa lämpötilan säätelyyn ainesosien sekoittimissa tai jauhelihan jauhamiseen