Linden biogeeninen CO2: ”täydellisen sopiva” Coca-Colan ilmastotyöhön Ruotsissa

Coca-Colalla on Ruotsissa näyttöä kestävän kehityksen innovaatioista, mikä on tehnyt Lindestä luontevan kumppanin ilmastoneutraaliuden sertifioimiseksi.

Syyskuu 2021 oli hyvä kuukausi Jonas Wittefeldtille, joka on Coca-Cola Europacific Partnersin (CCEP) ympäristöpäällikkö Ruotsissa.

Hän pystyi silloin kollegoineen julkistamaan Coca-Cola Europacific Partnersin Ruotsin tuotantolaitoksen saaman PAS 2060 -sertifioinnin, , joka on kansainvälisesti tunnustettu kolmannen osapuolen standardi ilmastoneutraaliudelle. ”Se oli todella jännittävää, koska sertifiointi on Ruotsissa vain hyvin harvoilla yrityksillä”, hän kertoo.

Heinäkuussa virallisesti myönnetty sertifiointi oli tulosta vuosia kestäneestä työstä, jota Wittefeldt kollegoineen oli johtamassa. Ryhmä onnistui lopulta leikkaamaan laitoksen absoluuttisia päästöjä 64 prosenttia 3575 tonnista 1274 tonniin vain viidessä vuodessa.

Laskelmat sisältävät yli 95 prosenttia laitoksen kaikista päästöistä pullojen täytöstä ja juomien tuotannosta aina työntekijöiden työmatkoihin.

Linden biogeeninen hiilidioksidi

Ratkaiseva askel CCEP:n matkalla kohti kestävää kehitystä Ruotsissa otettiin vuonna 2014, kun Linde alkoi toimittaa biogeenistä hiilidioksidia (CO2) fossiilisten polttoaineiden tuotannosta saatavan hiilidioksidin sijaan.

”Olemme todella tyytyväisiä siihen, että Linden kaltainen kumppani jakaa sitoutumisemme kestävään kehitykseen ja auttaa meitä johtajuuteen Coca-Cola-yhteisön sisällä”, sanoo Wittefeldt, joka on johtanut virvoitusjuomavalmistajan ympäristötyötä Ruotsissa vuodesta 2011 lähtien.

Linden toimittama biogeeninen CO2 on peräisin ruotsalaisen maataloustuotannon sivutuotteista, jotka syntyvät bioetanolin tuotannossa Lantmännens Agroethanolin biopolttoaineiden jalostamossa Norrköpingissä. Orgaanisen jätteen käymisprosessin aikana vapautuu raakakaasuja, jotka sisältävät myös hiilidioksidia. Raakakaasu puhdistetaan ja tiivistetään lähistöllä sijaitsevassa Linden NORLIC CO2 -laitoksessa.

Tukholman ulkopuolella Jordbrossa, vain 170 km päässä, sijaitsevassa CCEP:n tuotantolaitoksessa Linden biogeenistä hiilidioksidia käytetään kaikkien hiilihapotettujen virvoitusjuomien tuotannossa. Coca-Cola tuottaa Ruotsissa vuosittain lähes 400 miljoonaa litraa virvoitusjuomia.

Tuotannosta ei synny yhtään ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Lisäksi kahden tuotantolaitoksen välinen lyhyt välimatka auttaa CCEP:tä alentamaan kuljetuskustannuksia ja kuljetukseen liittyviä päästöjä.

CO2, joka täyttää Coca-Colan asettamat korkeat laatustandardit

Vaikka päätöksessä kumppanuudesta Linden kanssa oli kyseessä CCEP:n yhtymän laajuinen tavoite saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2040 mennessä, lopullinen päätös perustui laatuun ja luotettavuuteen.

Molempien osapuolten onneksi CCEP:n sisäinen auditointi ei löytänyt laatueroja fossiilisista polttoainelähteistä peräisin olevan hiilidioksidin ja Linden Ruotsissa tuottaman ja CCEP:n nyt käyttämän biogeenisen CO2:n välillä.

”Hiilidioksidi on yksi tärkeimmistä ainesosista virvoitusjuomissamme”, Wittefeldt kertoo.

”Käyttämämme hiilidioksidin on täytettävä tiukat laatustandardimme sen alkuperästä riippumatta.

On tärkeää, että CCEP:llä on vakaat ja luotettavat CO2:n toimitukset, muussa tapauksessa tuotantomme voisi pysähtyä,” sanoo Wittefeldt.

”Onneksi Linde on erittäin luotettava kumppani,” hän sanoo ja lisää, että toimituksissa ei ole ollut ensimmäistäkään häiriötä yritysten yhteistyön aikana.

Paikallinen menestys, maailmanlaajuinen johtajuus Coca-Colan verkostossa

CCEP:n vastuullisuuspäällikön Cathrine Westerlindin mukaan Linde on ollut ”täydellisen sopiva” kumppani yrityksen meneillään olevaan kestävän kehityksen työhön, joka sisältää myös vaihtamisen 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan ja 100-prosenttisesti kierrätetyn muovin käyttöön paikallisesti tuotetuissa pulloissa.

”Linden biogeeninen hiilidioksidi on tärkeä osa paikallisessa kestävyyspalapelissä”, hän sanoo. ”Sen ansiosta voimme toimia roolimalleina kollegoillemme muilla markkinoilla. On palkitsevaa tulla huomioiduksi edelläkävijänä Coca-Colan kaltaisessa suuressa yrityksessä.”

Hän myöntää, että Ruotsin hyvien olosuhteiden, kuten paikallisesti tuotetun sokerin, uusiutuvan sähkön sekä pullojen palautusjärjestelmän (tuottajat voivat kerätä yli 85 prosenttia PET-pulloista) ansiosta CCEP voi täällä ”mennä pidemmälle ja nopeammin” kestävässä kehityksessä muihin markkinoihin verrattuna.

Hän toivoo, että Ruotsi voi esimerkillään johtaa maailmanlaajuisessa virvoitusjuomajätissä, ja että paikallisen kestävän kehityksen onnistuminen Ruotsissa voi kannustaa muita eri puolilla maailmaa. ”Juomillamme tulisi olla mahdollisimman pieni vaikutus ympäristöön ja ilmastoon”, hän sanoo. ”Siksi meillä on täällä vastuu ottaa irti kaikki hyöty paikallisista olosuhteista ja olla esimerkkinä siitä, mitä on mahdollista tehdä.”