Kaasun käyttö ruoissa ja juomissa

Päivän aikana useimmat meistä ovat aterioiden yhteydessä kontaktissa kaasuun, vaikka emme sitä ajattelekaan. Elintarvikekaasua – hiilidioksidia, typpeä ja happea lisätään sekä ruokaan että juomaan eri syistä. Tässä on muutamia esimerkkejä.

Aamukahvi

Kahvi on monille pyhä asia. Paahdettu ja jauhettu kahvi on herkkä hapettumiselle, joka voi pilata maun. Kahvi pakataan suojakaasuun (hiilidioksidiin tai typpeen) joka estää hapettumisen ja säilyttää sekä kahvin maun että tuoreuden.

Leikkelettä leivän päälle

Lihavalmisteet pakataan usein typen, hapen ja hiilidioksidin muodostamaan suojakaasuun. Kaasut estävät bakteerien kasvua ja pidentävät ruuan säilyvyyttä useilla päivillä tai jopa viikoilla.

Leivonnaisia kahvin kanssa

Taikinan lämpötila on tärkeä leivän ja leivonnaisten laadun takaamiseksi. Nestemäistä typpeä käytetään jauhojen jäähdyttämiseen oikeaan lämpötilaan, jolla voidaan taata jokaisen taikinaerän korkea laatu.


Sohvalla pitsaa mutustullen

Jos ruoanlaitto ei innosta ja tekee mieli jotain yksinkertaista syötävää, pakastepitsa on helppo vaihtoehto. Pakastepitsan koostumus ja maku taataan nopealla pakastusratkaisulla, jossa käytetään nestemäistä typpeä, jolloin pitsan maku, koostumus ja tuoreus säilyvät hyvinä.


Olut työpäivän jälkeen

Hanaoluesi sisältää kaasuja. Tuoppiin oikein valutettu olut vaatii tietyn määrän hiilidioksidia tai erityistä hiilidioksidin ja typen sekoitusta, jotta olut kuohuisi sopivasti ja maistuisi raikkaalta.


Elintarvikkeet lentokoneessa

Lentomatkoilla kylmät juomat ja ruoat pidetään tuoreina ja raikkaina kaasun avulla. Kuivajää on hiilidioksidia kiinteässä muodossa, jonka lämpötila on -78oC. Se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi lentokoneruoan säilytykseen tai muuhun ateriapalvelukuljetukseen, jos jäähdytys ei ole mahdollista muulla tavalla.

Teksti: Cecilia Rudengren 
Kuvat: Shutterstock