Olemme kehittäneen valikoiman MAPAX® ratkaisuja valmisruokien valmistajien monipuolisiin tarpeisiin.
Käytetyt ainesosat vaikuttavat valmisruokien säilyvyyteen, ja ainesosissa on runsaasti vaihtelua eri tuotteiden välillä. Esimerkiksi jauhelihalasagneannoksessa liha pilaantuu pastaa nopeammin.
Valmisruokien ollessa kyseessä, merkittävä haaste on estää mikrobikontaminaatiot käsittelyprosessin aikana. Sen vuoksi valmistajat huolehtivat hygieniasta ja raaka-aineiden laadusta äärimmäisen tarkasti.
Haitallisimpien hajoamisprosessien taustalla on yleensä mikrobien kasvu, hapettuminen ja homehtuminen, minkä seurauksena tuote härskiintyy, muuttaa väriään tai menettää makunsa. Jos esimerkiksi tuoretta pizzaa säilytetään +4–6 asteen lämpötilassa tavallisessa ilmassa, se pilaantuu noin viikossa. Tuote voi kuitenkin säilyä useita viikkoja, kun käytetään oikeanlaista suojakaasuympäristöä, jossa hapen (O2) osuus on pieni ja hiilidioksidin (CO2) suuri. Pizzapakkauksen sisällä happipitoisuuden tulisi olla alle 1,5 prosenttia.
Valmisruokapakkauksissa hiilidioksidin ja typen (N2) pitoisuuksien suhteeseen vaikuttaa pääasiassa tuotteen kosteus. Myös elintarvikkeen koostumus on huomioitava, sillä se vaikuttaa mikrobien kasvun, hapettumisen ja entsyymien aiheuttamien reaktioiden etenemisnopeuteen. Mitä suurempi veden aktiivisuus tuotteella on, sitä enemmän pakkauksessa pitää olla hiilidioksidia.
Esimerkkitapauksena useita aineksia sisältävät tuotteet
Valmisruoat voivat pilaantua hyvin nopeasti, mikäli ympäristö on vääränlainen. Tämä koskee erityisesti elintarvikkeita, joiden pH on neutraali. Kunkin valmisruokalajin käsittelyyn liittyy omat haasteensa. Tämä koskee erityisesti useita erilaisia ainesosia sisältäviä tuotteita, kuten täytettyjä voileipiä ja pastoja, salaatteja, pizzoja ja kevätkääryleitä.
Koska jokaisella ainesosalla on omat luontaiset ominaisuutensa, tarvitaan todellista osaamista, jotta kullekin tuotteelle löydetään parhaiten pilaantumista ehkäisevä ja alkuperäisen laadun säilyttävä kaasuseos. MAPAX® ratkaisumme tarjoavat mahdollisuuden säilyttää tuotteiden korkea laatu ja pidentää niiden käyttöikää.