Härkälenkki 13:n kautta kulkee kaikki Suomessa luovutettu veri – ilman Lindeä Veripalvelun toiminta vaikeutuisi

Linden ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun yhteiskunnallisesti tärkeä yhteistyö on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Veripalvelu muutti viime kesänä uusiin tiloihin Vantaalle osoitteeseen Härkälenkki 13, jossa toiminnot ja logistiikka on räätälöity Veripalvelun tarpeisiin. Linde kulki muutossa mukana uuteen kohteeseen toimittamalla kaasujärjestelmät kokonaisuudessaan suunnittelusta asennukseen.

Uusi kaappipakastin pakastaa 240 veri plasmapussia kerralla.

Härkälenkki 13 kätkee sisälleen muun muassa 300 metrin hiilidioksidiverkoston ja Linden toimittaman kaasujärjestelmän. Muuton yhteydessä aiemmin käytössä olleen plasmapakastimen lisäksi asennettiin uusi plasmapakastuksessa käytettävä kaappipakastin, joka mahdollistaa entistä tarkemman lämpötilasäädön, kontrolloinnin ja tuo lisävarmuutta plasman pakastukseen.

Veressä on kolme osaa, veriplasma, punasolut ja verihiutaleet. Verenluovutuksen jälkeen veri testataan ja siitä eritellään punasolut, plasma ja verihiutaleet. Punasolut ja verihiutaleet käytetään Suomessa ja plasma viedään jäätyneenä pakasterekkojen kyydissä muun muassa Keski-Eurooppaan lääketeollisuuden käyttöön.

30 vuotta Lindellä viihtynyt Minna Matrone on toiminut projektipäällikkönä koko Linden ja Veripalvelun yhteistyön ajan. ”Veripalvelu on meille hyvin tärkeä asiakas. Yhteistyömme koskettaa jokaista suomalaista, joten on hienoa olla mukana ja työskennellä näin tärkeän asian parissa. Pitkäaikaisella yhteistyöllä olemme pyrkineet löytämään sopivat, joustavat ja turvalliset ratkaisut Veripalvelun käyttöön”, kertoo Matrone.

Minna Matrone on tehnyt yhteistyötä Veripalvelun kanssa jo toistakymmentä vuotta.
Plasma pitää jäädyttää vuorokauden sisällä luovutuksesta.

Plasman jäädytys on kellontarkkaa työtä

Linden toimittamalla nestetypellä on merkittävä rooli plasman käsittelyssä. Kun plasma on eroteltu veren muista aineista, alkaa jäädytysprosessi, jossa plasma pitää saada jäädytettyä vähintään -30 celsiusasteeseen. Tavallisessa pakastimessa tämä ei onnistu riittävän tehokkaasti, mutta Linden pakastimet jäädyttävät veriplasman luotettavasti ja turvallisesti.

Teknisenä asiantuntijana Veripalvelussa työskentelevä Timo Kangasmaa on Minnan tapaan viihtynyt samalla työnantajalla kolme vuosikymmentä. ”Veriplasmanjäädytysprosessi on kellontarkkaa työtä, sillä plasma pitää jäädyttää vuorokauden sisällä luovutuksesta. Itse jäädytys kestää tasan tunnin. Linden toimittaman kaasujärjestelmän ja pakastinten rooli on keskeinen, koska ilman niitä plasmaa ei pystyttäisi jäädyttämään ja arvokkaat plasmaraaka-aineet menisivät pilalle”, sanoo Timo Kangasmaa.

Timo Kangasmaa kertoo kaasujärjestelmän merkityksestä Veripalvelulle.

Vuonna 2022 Veripalvelussa kävi 184 000 verenluovuttajaa. Veren tarve ei vähene, sillä verta tarvitaan Suomessa esimerkiksi erilaisiin leikkauksiin, joista osassa veren tarve on hyvinkin akuutti. Verihiutaleita saavat esimerkiksi syöpäpotilaat, plasmaa verenvuototautia sairastavat ja punasoluja leikkauspotilaat ja synnyttäjät. Luovutetun veren tie luovuttajalta veren tarvitsijalle on prosessi, joka vaatii saumatonta yhteistyötä verenluovutuksen työntekijöiltä, veren käsittelijöiltä ja kuljettajilta.

Veripalvelun kaasujärjestelmä

  • Nestetyppisäiliö 20 m3
  • Nestetyppiverkosto 150 m
  • Plasmapakastimet
  • Kaasufaasipakastimet
  • Hiilidioksidiverkosto 300 m
  • Automaattinen kaasupullojen puolenvaihtokeskus
  • Ulosottopisteet neljälle soluinkubaattorille
  • Paineilmaverkosto
  • Lääkkeellisen hapen verkosto
Nestetyppisäiliö
QI Cryo säiliö

QI Cryo - the Science of Cool

  • Linden QI Cryo -palvelun avulla saat täydellisen kryogeenisen ratkaisun biologisten näytteiden ja materiaalien tallentamiseen, riippumatta siitä, onko kohteena sairaala, tutkimuslaboratorio tai biopankki.

Lisätietoja:
Linde, Minna Matrone, minna.matrone@linde.com 
Suomen Punainen Risti, Veripalvelu, Timo Kangasmaa, timo.kangasmaa@veripalvelu.fi

Teksti: Ämiir Naboulsi
Kuvat: Sami Siilin