TIG-hitsaus (Tungsten Inert Gas, TIG) kehitettiin 1940-luvulla alumiini- ja magnesiumseosten hitsaukseen. Siinä hyödynnetään sulamatonta volframielektrodia (volframin englanninkielinen nimi on tungsten).
TIG-hitsausta voidaan käyttää kaikkien hitsattavien materiaalien liittämiseen, mutta eniten sitä käytetään ohuiden materiaalien (0,3–3 mm) hitsaukseen.
TIG-hitsauksessa lämmönlähteenä käytetään volframielektrodin ja työkappaleen välissä palavaa sähköistä valokaarta. Hitsisulaa ja elektrodia suojataan kaasusuuttimen läpi syötettävällä suojakaasulla. Elektrodi sijaitsee keskellä kaasusuutinta.
Suojakaasu suojaa elektrodia, hitsisulaa ja kuumentunutta materiaalia ympäröivän ilman haitallisilta vaikutuksilta. Suojakaasuilla voidaan myös vaikuttaa kaaren ominaisuuksiin (esimerkiksi energia) ja hitsin ulkonäköön samoin kuin tuottavuuteen ja työympäristöön.
Yleisimmin suojakaasuina käytetään inerttejä kaasuja, kuten argonia ja heliumia tai niiden seoksia. Joissakin tapauksissa suojakaasuun voidaan lisätä pieniä määriä vetyä ja/tai typpeä. Hitsaaja on suojattava myrkyllisiltä kaasuilta ja hitsaussavuilta. MISON®suojakaasut suojaavat sekä hitsiä että hitsaajaa vähentämällä haitallisen otsonin muodostumista.
Tyypillisiä TIG-hitsattavia tuotteita ovat putket, paineastiat ja lämmönvaihtimet. Koska prosessi on ihanteellinen ohutlevyjen ja pienten työkappaleiden hitsauksessa, sitä käytetään myös elektroniikkateollisuudessa.
TIG-hitsien laatu on korkeatasoinen, roiskeita ei muodostu lainkaan ja kuonaakin vain vähän tai ei ollenkaan. Prosession erittäin monikäyttöinen, koska se soveltuu lähes kaikille hitsattaville materiaaleille. TIG-hitsauksessa ovat kaikki hitsausasennot mahdollisia.